by

Amicom urmărește tendințele din PR pentru 2018

Amicom Consulting consideră că în profesia de PR este important să afli despre schimbările, provocările și oportunitățile care apar în industrie. Mai mulți specialiști de PR au fost intervievați de revista Forbes cu privire la tendințele în PR pentru anul 2018. Iată ce prognoze se preconizează pentru industria de comunicare:

Fragmentarea media și pierderea încrederii – „Cea mai mare provocare este tribalismul informațional și pierderea respectului față de experții media naționali. Trusturile de media au suferit un milion de lovituri sociale, iar cea mai mare provocare (și oportunitate) este să ne păstrăm credibilitatea pe termen lung.“ (David Wenger, Director Comunicare, Școala de Afaceri McCombs, Universitatea din Texas, Austin)

Vânzarea valorii PR-ului – „Cea mai mare problemă este că oamenii, care lucrează cu, sau folosesc marketingul digital sau marketingul pentru social media, se gândesc că pot înlocui PR-ul. CEO-ul și CMO-ul caută modalități rapide de creștere a marketingului și nu își dau seama că validarea terților și o presă puternică sunt singura modalitate adevărată de a spune povestea companiei tale. Profesioniștii PR trebuie să-și intensifice jocul atunci când vine vorba de educarea clienților sau potențialilor clienți, în timp ce încearcă să livreze rezultate mai solide, astfel încât din ce în ce mai puțini clienți să se simtă dezamăgiți și să creadă că trebuie să se bazeze pe marketingul digital.” (Nicole Rodrigues, CEO, Grupul NRPR, Beverly Hills, CA)

Paid vs. Earned – „Una dintre problemele pe care le urmăresc este neclaritatea liniilor dintre conținutul editorial și publicitate. De vreme ce paid media pare să fi luat avânt din mai multe motive, a avut loc o dezbatere pentru a se discuta dacă acest lucru reprezintă o oportunitate pentru industria de PR întrucât unii practicieni se opun acestei schimbări. Cum una dintre pietrele de temelie ale profesiei de PR este scrierea de articole și practicanții sunt deja calificați în capturarea vocii clientului, această schimbare ar putea fi privită ca fiind pozitivă pentru profesioniștii și agențiile de relații publice. Cu toate acestea, există unii experți care cred că PR-ul ar trebui să se bazeze doar pe earned media. Aici se află conflictul.” (Michelle Garrett, Garrett Public Relations, Columbus, Ohio)

A fi remarcat în mas-media în contextul actual – „Extinderea canalelor de comunicare – de la mass-media tradițională la ceea ce eu numesc, „Dark Media” se resimte în vocile clienților noștri pe LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter și multe alte canale.” În acest context este mult mai dificil să fii vizibil. (Bob Gold, Bob Gold & Asociații, Redondo Beach, CA)

Evoluția influencer marketingului – „Din păcate, mă aflu în poziția de a spune „ți-am zis eu” destul de mult în ultimul timp. Amintindu-mi de sintagma „Social Media is Bullsh*t”, care a apărut în 2012, pot spune că am subliniat încă de atunci faptul că influencer marketingul este o metodă groaznică de a-ți cheltui banii dacă nu ai o strategie reală, ci oferi doar bani pentru a-ți promova linkurile. Mai multe agenții și firme nu au reușit să facă corecțiile necesare și încă irosesc bani pe campanii de influență care generează foarte puține rezultate sau chiar deloc.” (B. J. Mendelson, autor, New York City)

Inteligența artificială – „ Chatbot-ii pot să-și asume un rol major în relațiile cu mass-media. În perspectivă, PR-ul trebuie să se concentreze mai mult pe elaborarea și implementarea strategiilor și programelor creative pentru a crea awarness, a proteja și a îmbunătăți reputația și a produce profit. Imitarea muncii roboților nu ne va înnobila profesia.” (William J. Comcowich fondator al CyberAlert, predecesorul Glean.info)

Amicom Consulting & Strategy încearcă să țină pasul cu noutățile din domeniu întrucât în industria digitală practicile evoluează rapid, iar instrumentele folosite cu ani în urmă îți pot afecta activitatea curentă. De aceea este important ca din noile instrumente să le selectezi pe cele care sunt mai potrivite pentru businessul tău.

Sursa: forbes.com