by

Cum să nu te faci de rușine când trimiți comunicate de presă

AMICOM te învață cum să nu te faci de rușine când trimiți comunicate de presă

Pe bzaa uonr sudtii ale ueni uvetsniariti egzlene, nu are intortmapa in ce odnrie satu liertele itnr-un cvunat. Imatpornt etse ca pmria si umtlia lireta sa fie la lcoul pitovrit. Rtseul leilretor pot sta in ocire odrnie si tustoi ptoi ctii. Atsa e psboiil prnteu ca noi ctiim cunelvite irngtei si nu letira cu ltirea.

Dacă ai reușit să citești textul de mai sus înseamnă că ai înțeles, intuitiv, că nu citim pe litere și că avem un creier care reconstituie cuvintele și ne facilitează lectura. Iată de ce,  la viteza la care se desfășoară lucrurile în media, e foarte ușor să-ți scape erori în comunicare. Jurnaliștii nu mai au timp să verifice textul și nu mai există corectori care să verifice la sânge fiecare cuvânt dintr-un text.

Nu vrei să te mai trezești cu greșeli de tipar în titlul comunicatului de presă? Nu vrei să-ți mai sabotezi munca de construire a unei rețele în media? Nu vrei să-ți vezi șefii furioși? Vrei să eviți mailurile către presă cu errata despre cifre, venituri, prețuri, date greșite despre companie?

AMICOM Consulting & Strategy te învață 14 tehnici de corectare a textelor:

  1. Așteaptă. Dacă poți. Lasă să treacă măcar câteva minute, dacă nu o jumătate de oră sau mai mult după ce ai terminat de scris. Apoi începe corectarea. Dacă ai citit textul de prea multe ori, nu mai vezi cuvintele, le intuiești, și îți scapă din vedere erorile de conținut.
  2. Recitește și verifică elementele mari. Uită-te iarăși peste logo-urile, numele companiilor, titluri și, în special, subtitlurile. Elementele mari, importante pot deveni invizibile după mai multe lecturi.
  3. Începe de la sfârșit. Citește invers – frazele, nu cuvintele. Citește mai întâi ultima frază, apoi penultima, și așa până ai terminat tot documentul. Asta te obliga sa citesti fiecare propozitie separat, ceea ce sparge familiaritatea cu textul, care te poate face să ratezi erorile.
  4. Folosește autocorectul. Microsoft Word include o verificare a ortografiei și a gramaticii, dar anumite tipuri de greșeli trec neobservate, cum ar fi cuvinte lipsă. Mulți autori prețuiesc instrumentele de editare online în limba engleză, cum ar fi Grammatically sau App Hemingway, care pot detecta greșeli de exprimare. Sperăm să apară în curând instrumente similare și pentru limba română.
  5. Printeză documentul. Corectează apoi pe hârtie, notează corecturile și bifează apoi pe măsură ce corectezi documentul electronic.
  6. Corectează câte un singur rând o dată. Pune o riglă sau o foaie de hârtie sub rânduri. Acest lucru te obligă să lucrezi mult mai lent și împiedică privirea să o ia înainte.
  7. Citește documentul cu voce tare. Chiar dacă nu ți se pare prea limpede cauza, când citești cu voce tare observi greșeli pe care nu le vezi la lectură.
  8. Verifică din nou toate numerele și numele care apar în text. Verifică de două ori numele persoanelor, adresele, numerele de telefon, datele și prețurile.
  9. Sună la numerele de telefon care apar în text, să fii sigur că nu sunt greșite.
  10. Verifică linkurile. Dă click pe fiecare link pentru a te asigura că există o pagină web în spatele linkului, fără eroarea 404.
  11. Zile și date. Verifică din nou zilele și datele, ca zilele să corespundă datelor, mai ales dacă e vorba de o invitație.
  12. Verifică informațiile de contact.
  13. Găsește o altă pereche de ochi. Pune-i pe colegi să citească documentul și să-ți semnaleze greșelile.
  14. Mai citește o dată. După ce-ai corectat greșelile găsite prin toate metodele de mai sus, mai citește documentul o dată, cu aceeași atenție, ca nu cumva modificările făcute să ducă la alte greșeli.

Sursă:

https://www.prdaily.com/Main/Articles/24590.aspx

http://www.contraboli.ro/test-ce-poate-creierul-bonus/